DELATNOST

 

logo_0_0_2_1_0_0_0   Košava je se svih ovih godina pokazala kao pouzdan partner u svim delatnostika naseg delovanja tj.: PARAGLAJDINGU, MODELARSTVU, PROMETU VAZDUHOPLOVNE OPREME...

 

 

 

PROMET PARAGLAJDING OPREME

 

Kod nas pored svih saveta u vezi vayduhoplovnog sporta i opreme možete nabaviti kompletan asortiman proizvoda nemačkog proizvođača paraglajding opreme SWING, čiji smo jedini i zvanični distributer za teritoriju Republike Srbije :)

 

PARAGLAJDING

Istorijat, Savremeni paraglajding, Obuka, Tandem letovi

 

logo_0_0_2_1_0_0_0Kao jedan od najmlađih sportova, paraglajding je krajem osamdesetih godina prošlog veka krenuo u osvajanje sveta i poput epidemije ’’zarazio’’ milionsku armiju ljubitelja na svim meridijanima.

Relativno jednostavno i bezbedno pilotiranje, mala težina i volumen, mogućnost poletanja sa obližnjeg brega, omogućilo je mnogima od nas da lako ostvarimo praiskonski ljudski san - san o letenju.

Paraglajder - Paraglider (Eng), Gleitschirm (D), Parapendio ( I ), Paraplaner (F), Jedralno padalo (Slo), Parajedrilica (Cro)- sve su to imena kojim različiti narodi sveta označavaju istu stvar - krpenu (platnenu) letilicu, koja lako omogućava da se uz jednostavne komande materijalizuje ljudska mašta.

 

Istorijat

 

Krajem četvrte decenije prošlog veka u Americi dr Francis Rogallo je vršio eksperimente sa zmajem napravljenim od običnog platna, koji su doveli do radikalnih promena u konstruisanju lakih letilica, što je praktično i preteča današnjeg paraglajdera. (Francis Melvin Rogallo(27.01. 1912 - 01.08.2009) Američki vazduhoplovni inzinjer pronalazač rođen u Sangeru, California, U.S.A)

Prvo nacionalno prvenstvo u paraglajdingu održano je u Wengenu, Švajcarska 1981. godine.

Kod nas, od kraja 1989. godine se koriste prvi paraglajderi, a 1990. godine letači iz Srbije prvi put su učestvali na takmičenju u Sloveniji.

 

Savremeni paraglajding

 

Tajna kako i zašto paraglajder leti leži u osnovi Bernulijeve jedna│ine, sili uzgona, konstrukcije aero profila i nagiba planinske padine.

Pogonska sila svakoj bezmotornoj letelici pa i paraglajderu daje sila G koja deluje normalno na podlogu.

Vetar(horizontalno strujanje vazduha) samo nam  pomaže ili odmaže. Polećemo  i slećemo kao i svaki drugi vazduhoplov u VETAR jer tako skraćujemo poletno-sletnu stazu.Dakle ako sletimo niz vetar, brzina glajdera se sabira sa brzinom vetra i to je ne bezbedno. Brzina vetra 7-8 m/s je gornja granica pri kojoj polećemo, takođe limitira našu aktivnost iz bezbednosnih razloga.

Zato se uvek molimo Bogu Eolu iz grčke mitologije da nam vikendom pošalje vetrove kada opsedamo planinske padine za poletanje a njih baš nema mnoga u našoj zemlji ili mi nismo sve otkrili i prilagodili našoj aktivnosti. Zato možemo da poletimo i sa ravne površina uz pomoć vitla.

Kao što možete primetiti, paraglajding i priroda su potpuno povezani i da bi ste postali iskusan pilot paraglajdera, potrebno je da osluškujete, osećаte i razuмеte jezik prirode.

Paraglajding nema mrtvu sezonu ali top sezona je leto! U toj nameri, može nas sprečiti jak vetar, slaba vidljivost, niske temperature, padavine itd.

 

Obuka

Obuka1

INFO OBUKA u koju je uključeno upoznavanje sa opremom, osnove zemljo rukovanja i tandem let. Obuka traje jedan dan i odvija se pod budnim okom instruktora.

Nakon kratke obuke i tandem leta, polaznik je u stanju da proceni dali je paraglajding sport za njega.

Cena INFO obuke je 60e.

 

OSNOVNA OBUKA

Pre početka obuke, potrebno je izvaditi lekarsko uverenje, koje se koristi i prilikom polaganje za pilota paraglajdera.

Opremu za ovu fazu obuke obezbeđuje škola, a polaznik treba da obezbedi duboku obuću, odeću sa dugim rukavima i nogavicama (obavezna oprema) rukavice, naočare za sunce i dobro raspoloženje.

Obuka se sastoji iz :          teorijske nastave (uz video i pisani materijal)

  •                                  zemljo rukovanja,  
  •                                  letova na malim i srednjim visinama gde se akcenat stavlja na poletanje , sletanje, kontrolu brzine i promenu pravca.
  • Cena OSNOVNE obuke je 400e

 

NAPREDNA OBUKA

Napredna obuka se sastoji iz :       letova na velikim visinama

  •                                                  letenja na padini
  •                                                  letenja u termici
  •                                                  uvežbavanja poletanja pomoću vitla
  • Za ovu fazu obuke, pilot mora imati svoju opremu, a nabavlja je preko kluba. Tako smo sigurni, da će novi pilot koristiti opremu koja je najbezbednija za njega.

Cena NAPREDNE obuke je 400e

 

Po  zavrsetku kompletne obuke, pilot može polagati za pilotsku dozvolu (dozvola je međunarodnog karaktera) i spreman je za samostalno letenje.

Transport, hranu i smestaj, obezbeđuje svaki polaznik za sebe.

Polaznik mora imati 18god. ili 16 god. uz saglasnost roditelja.

 

 

Tandem letovi

 

Jedan od načina da uživate u letenju i da probate nešto novo je “TANDEM LET”.

      Letenje u tandemu, podrazumeva let putnika sa iskusnim pilotom. Putnik sedi u sedištu (sistem veza) ispred pilota, a     samo poletanje i sletanje nije zahtevno, tako da svako od 8 do 88 godina može leteti. Putnik dobija kratka uputstva pre poletanja i uz obaveznu opremu (kacigu) može se prepustiti uživanju. Letovi se izvode u stabilnim i mirnim vremenskim uslovima .

       Sve je podređeno bezbednosti i uživanju putnika, koji može i da slika ili snima iz vazduha, za vreme svog leta.

 

Cena tandem leta je 50e.

Ako je došlo do promene dogovorenog termina (zbog vremenskih uslova),  zakazujemo novi termin.

Možete dobiti snimak vašeg leta na CD-u.

TandemBanner

MODELARSTVO

[Home] [o nama] [delatnost] [desavanja] [galerija] [dokumenta] [kontakt]

Copyright © 2017 Košava

 

delatnost

PRIJATELJI SAJTA

Lista partnerskih sajtova, nasi prijatelji na netu

BERKUT PARAGLAJDING
SWING

KORISNI LINKOVI

FAI

VSS

PGAWC

VREMENSKA PROGNOZA

KONTAKT

Za više informacija

Predsednik

Zoran Vukasović

zoran.vukasovic@

paraglajding.org

061.665.64.44

Sekretar

Bogdan Bundalo

bogdan.bundalo@

paraglajding.org

064.651.42.59

 

Paraglajding Klub KOŠAVA

Vojvođanska 407ž,  11271 Sučin

 

Žiro račun:

160 - 334175 - 46,Banka Intesa ad, Beograd

PIB: 106547505

Matični broj: 17756320

Šifra delatnosti: 92622